Post Info TOPIC: Vorbind despre JUDO cu Zgorcea Eduard


veteran

Status: Offline
Posts: 32
Date:
Vorbind despre JUDO cu Zgorcea Eduard
Permalink   


JUDO
 

Judo este o art marial japonez. A fost dezvoltat din ju-jitsu de ctre Jigoro Kano în 1882, care a eliminat loviturile i unele luxri periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. Principiile sale se bazeaz pe folosirea supleei în locul forei brute. În judo se folosesc proiectri, secerri, fixri la sol, strangulri i luxri. Judo a fost un model al artelor mariale japoneze moderne, gentai budo, dezvoltate din colile japoneze tradiionale. La începutul secolului trecut, pe msur ce judoul a fost popularizat în Europa, i-a pierdut treptat caracterul i proprietile de art marial, transformându-se în sport. În 1964 judo a devenit prob olimpic.
Practicantul judoului se numete judoka. Echipamentul de judo, numit judogi, a fost introdus de ctre Kano1907, dar pentru grade folosea, în continuare, numai centuri albe
i negre.

ISTORIC
Pentru cunoasterea originii acestui sport trebuie sa ne intoarcem cu aproape 2000 de ani in vechea Japonie, unde samuraii, cavalerii si nobilii practicau mai multe genuri de exercitii, ca; scrima, tirul cu arcul, aruncarea sulitii etc. Unul dintre aceste exercitii era si jiu-jitsu, care pare a-si avea originea in vechea forma de lupta corp la corp din Japonia si anume Sumo.
Se aminteste intr-o scriere veche de o lupta intre Nomino Vukune si Taimano Uchaya in timpul celui de-al doilea Imparat Suini (anul 70 f.e.n.). Judecand dupa rezultatuli intrecerii se pare ca din aceasta perioada dateaza practicarea jiujits-ului, deoarece Sukune si-a omorit adversarul printr-o lovitura de picior.
Mai tarziu, in timpul perioadei Kamakura (1185 -1333) razboinicii, pentru a-si sluji mai bine stapanii, au inceput sa studieze arta luptei neanarmate, a luptei corp la corp, numita jiujitsu. Aceasta lupta era compusa din mai multe exercitii fara arme, la care se foloseau din cand in cand si pumnale sau sabii. Genul de atac era de cele mai multe ori aruncarea, lovirea, tinerea adversarului la sol, fortarea si contorsionarea bratelor si picioarelor adversarului, pentru a-i produce durere sau pentru a i le fractura. Aceste forme de lupte erau practicate numai de nobilii samurai si razboinicii lor, metodele de predare fiind secrete si foarte greu transmise altora.


In 1882 Jigoko Kano, impreuna cu cativa prieteni devotati, care-i impartaseau entuziasmul, au inchiriat o cladire in Tokio, unde au stabilit prima scoala de judo Kodokan, punand astfel bazele unei noi forme de lupta.
Deci, am denumit materia de predare judo in loc de jiu-jitsu. Jiu inseamna blandete sau cedare, Jitsu inseamna arta sau priza artistica; iar Do inseamna cale sau principiu; in felul acesta JIUJITSU inseamna arta de a ceda la inceput si de a obtine apoi victoria, in timp ce judo inseamna calea sau principiul acesteia.
Sa presupunem ca notam forta unui copil de clasa a VII-a, bine dezvoltat fizic, cu 10 unitati, si a unui alt copil, de clasa a V-a, dezvoltat normal, cu 7 unitati. Daca vom aseza pe cei doi copii fata in fata la distanta de 30 cm si-i vom pune sa ridice bratele indoite din coate la nivelul pieptului, impingandu-se palma in palma, vom observa ca cel de clasa a Vll-a va invinge, oricat de mult ar incerca celalalt sa se opuna.
Vom repeta acelasi exercitiu, in schimb ii vom spune copilului care reprezinta forta mai mica, de 7 unitati, ca in momentul cand impingand va simti ca nu mai poate rezista fortei celuilalt, sa execute un pas inapoi, apropiind palmele depiept, fara a scapa priza. Cu siguranta vom observa imediat dezechilibrarea celuilalt inainte, ajungand intr-un moment critic de dezechilibru in care celalalt poate foarte usor, numai cu 3 1/2 din forta de care dispune, sa-l doboare. Acesta este un exemplu de a invinge un adversar prin cedare.
Un alt exemplu: imaginati-va ca oricare dintre voi va aflati pe o carare de munte; intr-o parte muntele, in cealalta parte se afla o prapastie. Din sens opus se apropie un alt baiat mai mare, care vrea sa va impinga in prapastie. Daca va veti opune, oricat ati incerca, celalalt fiind mai mare va reusi sa va invinga. Incercati totusi ca atunci cand incepe sa va impinga spre prapastie sa opuneti putina rezistenta, dupa care, printr-o miscare brusca, executati un pas lateral; in acel moment, eel care executa miscarea de impingere, nemaiantalnind rezistenta se va dezechilibra inainte, fiind foarte usor de impins spre prapastie.
Se poate deduce foarte usor ca in judo principala calitate ce trebuie dezvoltata, alaturi de celelalte calitati motrice si anume: forta, viteza, indemanarea etc., este gandirea -elasticitatea luarii deciziei de finalizare a unei actiuni incepute.
In tara noastra judo-ul a patruns in anul 1928, fiind practicat in cercuri mai restranse, ca mai apoi, in 1957, sa apara primele echipe de club in Bucuresti, Arad, Cluj-Napoca.

TEHNICA JUDO-ULUI
Perioada de initiere in tehnica judo-ului poate incepe cu rezultate bune inca de la va

Attachments
__________________
Am cautat si caut cautand,/ M-am pomenit gresind din cand in cand,/ Si m-am insangerat in spinii/ De pe cararile ce duc spre zarile luminii


veteran

Status: Offline
Posts: 32
Date:
Permalink   

Clubul Sportiv ,, A.B.C. JUDO Alexandria
Str. Victoriei nr.1 ,Alexandria cod 140057 judet Teleorman
Telefon : 0247-312.197 ; 0347-409.598 : 0749-098.955
e-mail : abcjudoalexandria@yahoo.com


Attachments
__________________
Am cautat si caut cautand,/ M-am pomenit gresind din cand in cand,/ Si m-am insangerat in spinii/ De pe cararile ce duc spre zarile luminii
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us
Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard