Käyttäjien sisäänkirjautuminen
Käyttäjänimi 
 
Salasana 
    Muista minut  
Post Info TOPIC: Kuolaava chinchilla
Anonymous

Päivämäärä:
Kuolaava chinchilla
Permalink Closed


Omistan jo 11-vuotiaan chinchilla-herran. Sitä on käytetty kuukauden sisällä jo kaksi kertaa eläinlääkärillä, syynä hammasvaivat. Ensimmäisellä kerralla neljää takahammasta lyhennettiin, toisella reissulla löytyi vielä yksi ylipitkä hammas, joka katkaistiin lyhyemmäksi. Rauhoituksesta eläin toipui molemmilla kerroilla hyvin ja on muutenkin pirteässä kunnossa. Tänään huomasin, että chinchillani kuolaa edelleen. Kuolaaminen on yhtä runsasta kuin ennen noita hammasoperaatioita, se olikin yksi syy mistä alun perin rupesin ajattelemaan, ettei kaikki ole ok. Heinää herra ei syö edelleenkään, niin kuin ei syönyt ennen noita operaatioitakaan (on terveenä ollessaan ahminut heinää). Alan olla jo epätoivoinen, mitä tässä voisi tehdä? Eläinlääkäri vakuutti viime käynnillä, että nyt suu on kunnossa eikä ylipitkiä hampaita eikä muitakaan ongelmia suussa enää ole, kaikki on nyt hoidettu. Taidanpa soittaa taas huomenna kyseiselle lääkärille, koska kuolaaminen ei vaan lopu. Onko kenelläkään antaa mitään ohjeita, vinkkejä tai neuvoja tähän tilanteeseen? Voiko kuolaaminen johtua muustakin kuin ylipitkistä hampaista?

__________________


Sheriffi

Tila: Offline
Viestit: 1451
Päivämäärä:
Permalink Closed

Tämä on lainattu Maaritin aiemmista vastauksista & kotisivulta:


Hammasvaivat


Oireita ovat vuotavat silmät, eläin syö normaalia vähemmän ja/tai eläin kuolaa. Syynä voi olla jyrsittävän puute, perimä, väärä ruokavalio, liian tiheät paritukset tai huono yleiskunto. Kuolaamista voi myös joskus esiintyä, jos ruokaa on tarttunut ja kasaantunut poskeen tai kielen alle, ja tämä tila estää eläintä syömästä. Syömättömyys saa eläimen huonoon kuntoon ja tämä johtaa kuolaamiseen, jos tilaa ei ajoissa huomata. Myös etuhampaan katkeaminen voi aiheuttaa syömättömyyttä. Kasaantuneet ruoantähteet ja heinät poistaa eläinlääkäri!


Hammasvaivoihin liittyvä sairaus on Slobbers (=kuolata). Slobbers ilmenee chinchillalla epämuodostumina tai epänormaalina kehityksenä hampaissa, joka aiheuttaa sen, että hampaat kasvavat sekaisin, rivijärjestys rikkoutuu ja hampaiden juuret tunkeutuvat jopa silmiin asti ja aiheuttavat silmien vuotamisen. Eläin alkaa jossain vaiheessa kuolata. Slobbers on perinnöllinen, joten tällaisen eläimen ei saa antaa lisääntyä! On erittäin vähän tehtävissä, jos eläimellä todetaan slobbers. Sen elämää voidaan kyllä pidentää lyhyeksi aikaa leikkaamalla ja hiomalla epämuodostuneita hampaita, mutta slobbers johtaa ennemmin tai myöhemmin eläimen kuolemaan. Joten jos eläimellä todetaan slobbers, omistajan pitäisi antaa eläinlääkärin lopettaa eläin, eikä antaa sen kärsiä ja kuolla nälkään.


Ehkäisy: Tarpeeksi jyrsittävää: siporex-kiveä (saa rautakaupasta) ja kuivattuja lehtipuun oksia.



__________________


Kingis Mode Rator

Tila: Offline
Viestit: 3840
Päivämäärä:
Permalink Closed

quote:

Originally posted by: Anonymous

"Voiko kuolaaminen johtua muustakin kuin ylipitkistä hampaista? "

Noiden edellä mainittujen asioiden lisäksi kuolaaminen voi johtua ainakin suutulehduksesta. Tiedän yhden tapauksen, jossa chinchillalla oli suutulehdus ja osa sen kieltäkin jouduttiin sen seurauksena poistamaan.

Kallosta kannattaisi ehkä ottaa röntgenkuvat sellaisella eläinlääkärisemalla, jossa ne varmasti osaavat tulkita kuvia oikein. Kuvistä näkyy myös ne hammaspiikit, joita ei vain suuhun katsomalla näe.

Tsemppiä!!! Kerrothan jatkossa kuulumisia!

__________________
Anonymous

Päivämäärä:
Permalink Closed

Soitin heti aamulla eläinlääkärille. Nyt vanhalle herralle määrättiin vitamiinia (Tehovitol), jota pitää antaa 2 tippaa päivässä 3-4 viikon ajan sekä jotain toista lääkettä. Tämän toisen lääkkeen nimeä en muista, resepti on valmiina apteekissa ja haen lääkkeen iltapäivällä töistä päästyäni. Lisäksi kalkkia on annettava joka päivä, kalkkikivestä on raaputettava jauhoa ja laitettava suoraan suuhun tai annettava herkun kanssa. Lääkärin mukaan koko purukalusto on saattanut liikkua ja hampaat ovat löystyneet paikoiltaan. Eli akuutti ongelma oli ne ylipitkät hampaat, mutta niiden lyhentäminen ei välttämättä ratkaisutkaan tilannetta vaan koko hammaskalustossa on vikaa (hampaat liikkuvat, ylikasvu saattaa olla liian nopeaa). Nyt sitten tarkkaillaan ensi viikkoon tilannetta, onko kuolaaminen yhtään vähentynyt. Lääkäri väläytteli myös lopettamisen "mahdollisuutta", koska jos koko hammaskalusto heiluu eikä syöminen onnistu kunnolla, ei ole enää oikein muuta mahdollisuutta. Nälkäänkään ei eläimen voi antaa kuolla. Kuullostaa kyllä aivan kamalalta, että muuten niin eloisa ja energinen eläin pitäisi lopettaa hammasvikojen takia... Mutta seuraan nyt siis tilannetta, toivottavasti nuo kaikenmaailman eliksiirit auttaa ja saadaan kaveri taas kuntoon!

__________________


Serti

Tila: Offline
Viestit: 718
Päivämäärä:
Permalink Closed

quote:

Originally posted by: Anonymous

" Nyt sitten tarkkaillaan ensi viikkoon tilannetta, onko kuolaaminen yhtään vähentynyt. Lääkäri väläytteli myös lopettamisen "mahdollisuutta", koska jos koko hammaskalusto heiluu eikä syöminen onnistu kunnolla, ei ole enää oikein muuta mahdollisuutta. "


Me pidetään teille peukkuja ja tassuja pystyssä 


Tsemppiä



__________________
*Aloittelija*


Serti

Tila: Offline
Viestit: 876
Päivämäärä:
Permalink Closed

Me pidämme myös peukkuja ja tassuja!


 



-- Edited by BatGirl at 14:38, 2005-02-18

__________________


3. Serti

Tila: Offline
Viestit: 2794
Päivämäärä:
Permalink Closed

Meillä on myös peukut ja tassut pystyssä ettei kyseessä olisi slobbers tms.

__________________
Anri Siren
Anonymous

Päivämäärä:
Permalink Closed

Suuri kiitos kaikille, jotka olette pitäneet peukkuja ja tassuja pystyssä meille. Tilanne on nyt se, että sain eläinlääkäriltä ohjeet antaa vielä kolmen viikon ajan Tehovitolia sekä vielä viikon ajan Primperania. Kuolaamista on edelleen, mutta se on vähentynyt kyllä huomattavasti tilanteesta ennen lääke- ja vitamiinikuurin aloittamista. Eläinlääkäri arveli, että ehkä suussa on vielä jokin pieni hammaspiikki, joka aiheuttaa kuolaamista edelleen. Sovimme, että soitan kolmen viikon päästä taas, että mikä on tilanne (ellei tule jotain huononemista tilanteessa, jolloin tietysti otan heti yhteyttä). Heinää herra ei edelleenkään syö, mutta muuten ruokahalu on parantunut aivan valtaisasti. Pelletit suorastaan ahmitaan ja muutenkin kaveri on virkeä ja energinen, kuten on ollut kyllä tähänkin saakka. Painoakin on tullut jo lisää.


Olen positiivisella mielellä, että tästä selvitään  ja toivon todella, ettei ainakaan slobbersia todettaisi. Jatkamme taas siis tilanteen seuraamista päivä kerrallaan. Mutta ihan hyvissä tunnelmissa tässä nyt ollaan, kun tilanne on parantunut niin huimasti. Ehkä tämä 11-vuotta kestänyt kaveruus saa vielä jatkua monta vuotta!



__________________


Kingis Mode Rator

Tila: Offline
Viestit: 3840
Päivämäärä:
Permalink Closed

Voi toivottavasti herran tilan paraneminen jatkuu entisellään.

-- Edited by MaaritH at 22:06, 2005-02-27

__________________


3. Serti

Tila: Offline
Viestit: 2794
Päivämäärä:
Permalink Closed

Hyvältä kuulostaa. Pidä meidät ajan tasalla, jookos?

__________________
Anri Siren
Anonymous

Päivämäärä:
Permalink Closed

Mitä toi Primpevan on? Toivottavasti cincusi toipuu.


T. Järvisen Mari



__________________


Ykkönen

Tila: Offline
Viestit: 6
Päivämäärä:
Permalink Closed

Koittakaa kestää te molemmat

__________________


CincuMode

Tila: Offline
Viestit: 2272
Päivämäärä:
Permalink Closed

MariJ: Primperan pakkausselosteesta:


"Primperan-valmisteiden sisältämä metoklopramidi vaikuttaa suolen toimintaan kahdella tavalla. Se vahvistaa ruokatorven alempaa sulkijalihasta ja estää mahansisällön nousua ruokatorveen. Samalla se nopeuttaa mahalaukun tyhjenemistä ohutsuoleen ja suolen sisällön kulkeutumista eteenpäin. Metoklopramidilla on myös osoitettu olevan pahoinvointia ja oksentelua estävä vaikutus, joka osaksi välittyy aineen vaikutuksesta ruuansulatuskanavaan ja osaksi suoraan ydinkeskuksessa sijaitsevaan oksennuskeskukseen."



__________________


3. Serti

Tila: Offline
Viestit: 2794
Päivämäärä:
Permalink Closed

Muistelen Primperanin olevan pahoinvointilääkettä. Tässä vähän lisätietoa :

Primperan-valmisteiden sisältämä metoklopramidi vaikuttaa suolen toimintaan kahdella tavalla. Se vahvistaa ruokatorven alempaa sulkijalihasta ja estää mahansisällön nousua ruokatorveen. Samalla se nopeuttaa mahalaukun tyhjenemistä ohutsuoleen ja suolen sisällön kulkeutumista eteenpäin. Metoklopramidilla on myös osoitettu olevan pahoinvointia ja oksentelua estävä vaikutus, joka osaksi välittyy aineen vaikutuksesta ruuansulatuskanavaan ja osaksi suoraan ydinkeskuksessa sijaitsevaan oksennuskeskukseen.

__________________
Anri Siren


Palstan MVA

Tila: Offline
Viestit: 4150
Päivämäärä:
Permalink Closed

Kun tuo chillakin oli jo 11-vuotias, nii voiko hammasviat tulla ikään kuin vanhetessa, vanhuuden merkkinä? Vaikka suvussa olisi täysin hyviä chilloja, joilla ei ole ollut hammasvikoja.

__________________
Maiju H.
Anonymous

Päivämäärä:
Permalink Closed

Joo, kyllä se eläinlääkäri oli sitä mieltä, että nää meidän chillan hammasviat voivat johtua ihan siitä, että ikää alkaa olla jo jonkin verran. Koskaan aikaisemmin tällaisia vikoja ei ole ollut, ylipäätänsä meidän chinchilla on ollut todella terve. Lääkäri sanoi sillä toisella käyntikerralla, että alahampaat tällä herrasmiehellä ovat vanhan eläimen hampaat eli niistä kuulemma näkee, että eläimelllä on ikää (ovat kuluneet ja osa on vähän vinossa yms.). Mutta tämän asian ei pitäisi haitata syömistä. Ylipitkiä hampaitahan löytyi vain ylähampaista, alahampaissa niitä ei ollut.


Eilen pääsi itku "pitkästä" ilosta, huomasin että kuolaaminen on taas tosi runsasta. Ruoka kyllä maistuu, mutta kuola valuen herra istui mökkinsä katolla ja yritti vähän nakerrella heinänkorsia. Otan siis taas yhteyden eläinlääkäriin, pelkään nyt kyllä jo pahinta ja valmistaudun myös siihen. Jos siihen nyt voi mitenkään valmistautua... Kiitos kaikille tsemppaamisesta ja myötätunnosta, ilmoittelen miten tässä tulee käymään.



__________________


Palstan MVA

Tila: Offline
Viestit: 5944
Päivämäärä:
Permalink Closed

Voi toista Mutta älä vielä menetä toivoa,kaikki on mahdollista ja ihmeitäkin onneksi tapahtuu !! Tsemppiä teille sinne!

__________________
Image Hosted by ImageShack.us
Sivu 1 yhteensä 1 sivusta  sorted by
 
Pikaviesti

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi pikaviestiä

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard